Viime viikonloppuna olimme äippän kanssa koko päivän koulutuksessa, ensin teorian, sitten käytännön osuuden merkeissä. Tässä pitäisi sitten alkaa pitää päiväkirjaa, jotta äippä pysyy kärryillä. Kerronpa ensin, mitä kaikkea äippä oppi.
Koulutus koostuu kahdesta osasta - (1) henkisestä valmentautumisesta sekä (2) lajitaidosta. Ensimmäiseen kuuluvat ohjaajan ja koiran suhde, ohjaajan asenne, motivaatio ja suunnitelmallisuus sekä ohjaajan että koiran ominaisuudet. Jälkimmäiseen kuuluvat viettivoima, valmentautuminen ympäristötekijöihin, tekninen osaaminen sekä hallinta. Ja näitä kun tässä nyt katsoo, niin voi jo suoraan sanoa, missä vika - ensimmäisen kohdan kakkoskohta.
(1)
- Suorituksen pitää olla iloinen (yhteistyö), tekninen sekä energinen (viettivoima)
- Koiralla on rooli/tehtävä koulutuksessa
- Kontakti - jos sitä ei ole, koira ei opi (hyvä vahvistaa vanhemmallekin koiralle)
- EI ilmaisia palkkioita=lelut pois (taas), ruuan saa vain treeneistä
- Harvalla koiralla on luontainen sytytys, pitää luoda erikseen
- Koiralle pitää olla reilu! Ahneus kostautuu
- Eteenmenossa palkan vieminen perille on vain yksi koulutusvaihe
- Ohjaajan on kasvettava omaan rooliinsa
- Uskalla vaatia, mutta ohjaajalla on vastuu mielentilasta ja hyvinvoinnista
- Ennaltaehkäisevä käytös: koira ei tee eroa treenin ja kokeen välillä: jos koeolemus on jäykkä ja hiljainen, sitä pitää erikseen harjoitella
- Ohjaajan motivaatio=intohimo, suunnitelmallisuus=tavoitteet=realistiset haasteet
- Epäonnistumisen pelko: tilanne haltuun - konkreettisia selityksiä ongelmille -> parannuksia
- Pää- (ylin tavoite) ja välitavoitteet (jokaisen liikkeen kohdalta ihanne suoritus, tavoitteet kevät/kesä, treenikerrat - lenkin/ruuan yhteydessä, viikko/kk/6kk)
- Treenipäiväkirja: 4x=edistyminen (pitäisi olla)
- Ei pitäisi tulla yllättäviä asioita - ohjaajalla on suuri vaikutus!
- Treenejä eri kentillä, vuodenaikoina
- Käytä virityssanoja (eteenmeno), apusanoja, eleitä (jäävät liikkeet - taputus koiran kylkeen, lapaan, päähän)
- Ei tyhjiä kohtia, palkkaa uusissa tilanteissa, siirtymisissä (jotta koiralla pysyy mielenkiinto/vire ei ehdi laskea, kun palkka voi tulla milloin vain)
(2)
Viettivoima
- Motivaatio, koiran täytyy hyötyä
- Oikea tunnetila - vahvista!
- Rutiinit: ohjaajan vaatetus, apusanat (mennään tokoon/treeniin,mennään ettii maalimiehiä). Avainärsyke -> oppimishalu
- Käskyt = lupa leikkiä
- Ei-sanoja pitää välttää, sammuttaa vietin. MUTTA puututaan siihen, jos tekee väärin!
- Sama liike - sama palkka
- Koiralla pitää olla selkeä, mustavalkoinen
Ympäristötekijät
- Eri paikat, sääolosuhteet, häiriöt ihmisistä
- Treenikisat
- Mieliala "tarkkana", kohta meidän vuoro
- Haaste
- Koira ei saa kärsiä muiden mokista (keskity koiraan, älä mihinkään muuhun)
- Rutiinit: ilmoittautumiset, kättelyt, siirtymiset
- Odottamista harjoiteltava, mutta treenin jälkeen!
Tekninen osaaminen
- Sääntökirja
Hallinta
- Vietti, kuuntelu, maastohallinta, arki...
*
Sitten puhuttiin vielä tempputreenistä ja ohjelmatreenistä. Tempputreenissä harjoitellaan/ylläpidetään liikkeen osasia, eli liikkeitä harjoitellaan pieninä paloina niin, että saadaan osat kuntoon. Vanhemmalla koiralla ylläpidetään iloisuutta. Tärkeää on motivaatio, oikea paikka - kontakti sekä liikkuminen kontaktissa. Usein edetään liian nopeasti. Käskyjen tulee olla selkeitä, ohjaajalle helppoja. Käytä virityssanoja!
Välipalkan lisääminen liikkeiden väliin: ilahtumisen tunne täytyy saada syntymään -> ilahtuminen = palkka. Liikkeiden välillä koira ei saa palkkaa (tämä siis siinä vaiheessa kun opetellaan koesuorituksia, koiraa kun ei saa palkata missään välissä), vaan "hyvä, lisää", seuraa seuraava liike. Käskyn alla odottaminen ei pura viettiä, mutta jos antaa uumoilla ja haistella, niin niin... Koiraa täytyy myös auttaa, jos hämmentyy (taaskaan ei voi vaatia jos ei osaa): yksinkertaista, jotta hahmottaa!
Luo vaihtoehtoisia malleja: esim. jos koira karkaa hyppyesteeseen, ei pääse hyppyyn ja hakemaan, vaan otetaan pieni seuraamispätkä ja ohjaaja hakee noutoesineen. Näin koira oppii odottamaan. Aluksi palkataan jokaisesta onnistuneesta liikkeestä. Viikon aikana voi harjoitella maksimissaan kolmea liikettä, sitten seuraavat liikkeet (n. 40-70 toistoa). Esim. pudotettu esine postinhakumatkalla jne. Aktiivisuus plussaa, mutta aina ei pidä palkata - ohjaaja päättää, milloin tehdään, milloin "riittää".
Myös yliliikkeitä pitää harjoitella: hyppynouto - kapula missä kulmassa tahansa, perusasentoon tuleminen vinosta kulmasta, eteentuleminen vinosta asennosta jne.
Jos treenataan, treenataan vauhdilla: jos tulee täysillä ja pysähtyy kuin seinään, saa jättipotin, jos lönköttää saa vähän rapsutuksia "ihan hyvä".
Päiväkirjaan tulee merkitä kriteeri, toistot, onnistuminen sekä mikä auttoi eteenpäin.
Näiden ohjeiden avulla mennään ainakin tämä kevät. Päivitettävää on myös kontrollikäynnistä eläinlääkärin luona sekä toisista susitreeneistä, niistä lisää toisessa postauksessa.
Ohjelmatreeni luo varmemman olon ohjaajalle ja koiralle: aina sama järjestys. Jättipotti viimeisestä liikkeestä (pitkä suoritus, pitää vireen yllä). Testataan rakennelmaa, 30x putkeen ALO liikkeitä "istu" ("hyvä, lisää") - "maahan" ("hyvä, lisää") - "seiso" (ja jättipotti). Kun harjoitellaan kokonaissuoritusta, hyväksy virheet: jos koira ei istu, palaa koiran luo ja siirry seuraavaan liikkeeseen. Kieltämisestä tulee negatiivinen tunnelma ohjaajan ja koiran välille. Liikkeiden välissä ei kuitenkaan kehuta (vain "lisää"). Näin luottamus lisääntyy.
Muista myös viimeistely ennen koetta: esim. eteen menossa 9/10 suoraa palkkaa, 1/10 palkka vasta ohjaajalta. Ei treeniä ennen koeaamua. Paras suorituskyky: huolehdi kunnosta, tarpeiden teosta, juomisesta yms.
***
Että sellasta. Seuraavassa postauksessa kontrollikäynnistä eläinlääkärin luona ja treenipäiväkirjan aloitusta.